Speciaal bedje in Deventer Ziekenhuis helpt ouders in zwarte tijd: ‘Zo blijft overleden kindje dichtbij’

Ouders kunnen in het opbaarbedje knuffels en andere persoonlijke spullen bij hun baby leggen.
Ouders kunnen in het opbaarbedje knuffels en andere persoonlijke spullen bij hun baby leggen. © Ronald Hissink

Intens geluk en intens verdriet, op de afdeling verloskunde in het Deventer Ziekenhuis zit er soms maar één deur tussen. Verpleegkundige Daniëlle van Ede heeft ermee leren omgaan, maar het overlijden van een baby en het hartverscheurende verdriet bij de ouders went nooit. Een speciaal bedje moet troost bieden.

Saskia Boswinkel 09-07-23, 06:00 Laatste update: 09-07-23, 08:00

Er komt veel op ouders af als hun baby voor of tijdens de geboorte overlijdt. ,,Het nieuws komt altijd als mokerslag aan.” In de eerste dagen helpt het ziekenhuispersoneel ouders op een goede manier afscheid te nemen. Nieuw daarin is het ‘opbaarmeubel’ dat er staat. Mede dankzij de Vrienden van het Deventer Ziekenhuis.

Het gaat om een nieuw, speciaal bedje dat sinds kort op de afdeling staat, kan ouders een klein beetje helpen bij het begin van het rouwproces. ,,Het geeft hen de mogelijkheid om herinneringen van hun baby te maken voordat ze afscheid nemen”, vertelt Van Ede.

Liefdevol afscheid nemen

De pijn van het verlies kan het personeel niet wegnemen. Wel proberen de verpleegkundigen bij te dragen aan een liefdevol afscheid. Het nieuwe opbaarbedje, speciaal gemaakt om baby’s na het overlijden respectvol op te baren, helpt daarbij.

Het oogt simpel: een witte kast met daarop een matrasje waarin een rechthoekig gat is uitgesneden voor het koelelement. Maar voor ouders is dit meubel ontzettend waardevol. ,,Ouders kunnen ook persoonlijke spulletjes, zoals knuffels en kleertjes, bij hun kindje plaatsen dankzij de inhammen in de witte kast.”

Ronald Hissink
© Ronald Hissink

,,Het bedje maakt het mogelijk om de baby op de kamer, dicht bij de rouwende ouders, op te baren zo lang de moeder in het ziekenhuis verblijft.” Het ingebouwd koelelement, uit het zicht gehouden door de witte kast, zorgt voor de juiste temperatuur waardoor de baby mooi opgebaard ligt. Dat kan zowel voor de wateropbaring, waarbij het kindje in gekoeld water ligt, of een handgemaakt mandje.

Het kindje nog even vasthouden

Terwijl de baby opgebaard ligt, kunnen ouders ook af en toe hun baby vasthouden. ,,Soms zie je dat ouders angstig zijn om dat te doen. We proberen dat wel te stimuleren, bijvoorbeeld door het kindje te omschrijven. Meestal zie je dat ouders daarna wel de baby willen vasthouden. Maar als ze dat niet willen, respecteren we dat. Hun wensen zijn leidend.”

Het ziekenhuispersoneel helpt ouders op verschillende manieren herinneringen te maken van hun kindje. Hand- en voetafdrukken worden standaard gemaakt om aan ouders mee te geven. Er is ook een medisch fotograaf aanwezig om foto’s te maken. Van Ede legt uit: ,,Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist. De afdrukken, foto’s en tijd samen zijn zo waardevol voor ouders die rouwen omdat ze herinneringen geven.”

Als de baby onverwacht overlijdt bij de bevalling, is er geen tijd om het nieuws te verwerken

Daniëlle van Ede, Verpleegkundige Deventer Ziekenhuis

Ook goede communicatie richting ouders essentieel. Ouders die tijdens de zwangerschap horen dat hun baby niet meer leeft, krijgen het advies om thuis het nieuws te verwerken, voordat de bevalling op een later moment plaatsvindt. ,,Maar wanneer de baby onverwacht overlijdt tijdens of na de bevalling, is er geen tijd om het nieuws te verwerken. Het afscheidsproces begint meteen. Dat is heel zwaar.”

Ondersteuning voor elkaar

Het is niet te vergelijken met wat ouders doormaken, maar het overlijden van een baby leidt ook bij het ziekenhuispersoneel tot verdrietige situaties, zegt Van Ede. ,,We maken op de afdeling veel mee. Sommige situaties zijn zo heftig dat de details je bijblijven. Maar ik kan voor steun altijd bij collega’s terecht.” Dat kan voor praktische zaken zijn rondom het protocol, maar ook om over de gebeurtenis te praten.

,,We zijn een hechte groep en staan voor elkaar klaar. Dat is belangrijk omdat we zowel aandacht moeten hebben voor de gevoelens van rouw en verdriet maar ons niet te veel laten leiden door emoties. We denken veel met elkaar mee over hoe je de ouders zo goed mogelijk kunt bijstaan.”

Daniëlle van Ede maakt veel vreugde mee, maar ook hartverscheurend verdriet. Een speciaal bedje voor overleden baby's kan ouders een klein beetje helpen.
Daniëlle van Ede maakt veel vreugde mee, maar ook hartverscheurend verdriet. Een speciaal bedje voor overleden baby’s kan ouders een klein beetje helpen. © Ronald Hissink