The Body Farm

Knoxville, Tennessee, Verenigde Staten

Waar moet ik beginnen met deze blog? De meeste mensen – in de uitvaartbranche – zullen wel eens hebben gehoord van de body farm. Alleen denk ik dat niet iedereen zich erin heeft verdiept, gelukkig maar. De body farm leek me altijd zo’n typisch onderwerp voor een blogpost, maar elke keer als ik er op google naar zocht keek ik met afschuw naar de foto’s en filmpjes. Vandaar dat deze blog ook geen foto heeft, als je graag foto’s wilt zien mag je hiervoor zelf google raadplegen.

De eerste body farm is opgericht in 1977 bij de Universiteit van Tennessee. De oprichter, William Bass, werd gevraagd mee te helpen aan een onderzoek van de politie. Een graf van een vermoord persoon was vernield, dus de politie wilde weten wat er aan de hand was. Nadat het lichaam was opgegraven vond dhr. Bass het er nog heel goed uitzien, alsof hij nog maar een paar weken was overleden. Iedereen dacht dat er iemand anders was begraven, om de moord te verbergen. Na vele onderzoeken bleek door lichte balseming en een luchtdichte metalen binnenkist dat het nog steeds dezelfde vermoorde man was.

Door deze gebeurtenis kwam William Bass erachter dat hij nog helemaal niet zo veel kennis had als hij dacht. Door nog meer te gaan onderzoeken kon hij dus meer helpen met het oplossen van misdaden. Hij bootst zo veel mogelijk situaties na, bijvoorbeeld in het water, in de brandende zon of zittend in een auto. Een weerstation houdt alle natuurlijke factoren bij: temperatuur, luchtvochtigheid, wind, regen, etc.

Ook in Nederland hebben we een body farm. Wel niet zo extreem als in Amerika, maar hij is er. Het AMC in Amsterdam heeft zijn eigen begraafplaats waar ook onderzoek wordt gedaan naar de ontbindingsfases. De lichamen die hiervoor gebruikt worden zijn van mensen die expliciet toestemming hebben gegeven om gebruikt te worden voor dit soort onderzoek.