Cryomatie

Cryomatie, ook wel vriesdrogen of lyofiliseren genoemd, wordt vaak verward met cryonisme. Echter gaat het bij cryonisme om het behoud van het lichaam. Bij Cryomatie wordt het lichaam gevriesdroogd waarna van het lichaam alleen nog poeder overblijft. Cryomatie is een nieuwe manier van lijkbezorging, maar is echter nog nergens op de wereld mogelijk, in tegenstelling tot cryonisme.

Bij cryomatie wordt het lichaam in 10 dagen afgekoeld tot -18⁰C. Hierna wordt het lichaam in vloeibare stikstof van -196⁰C ondergedompeld, waardoor het lichaam broos wordt. Het lichaam wordt vervolgens aan trillingen blootgesteld waardoor het lichaam uiteen valt en een organisch poeder vormt. De lichaamsvreemde stoffen en metalen zoals kwik, kunstheupen e.d. worden verwijderd waarna er uiteindelijk 25-30 kilogram stof overblijft. Dit stof wordt gedeponeerd in een biologisch afbreekbare kist en kan worden begraven of gecremeerd. Wanneer de overblijfselen worden begraven, wordt het geplaatst in de toplaag van de bodem, waar aerobe bacteriën de overblijfselen in 6-12 maanden verteren tot compost.