Is de temperatuur op het display de werkelijke temperatuur van de koelplaat?

Hoe wordt het koudemiddel naar en van de koelplaat naar koelunit getransporteerd? Er gaat koudemiddel via een dunne koperen leiding naar de koelplaat. Spuit daar onder hoge druk gas in de leidingen waarna het koudemiddel via een slang teruggevoerd wordt naar de koelunit om daar weer te worden gekoeld.

De plaats waar het koudemiddel wordt ingespoten is het koudste gedeelte van de koelplaat. Via een thermostaat, wat tegenwoordig redelijk standaard is bij diverse mobiele koelingen, kunnen wij de temperatuur van de koelplaat aflezen en instellen.

Maar welke temperatuur zie je nu op die thermostaat? In de diverse mobiele koelingen van De Vene meten wij met de voeler van de thermostaat aan het einde van de leidingen in de koelplaat. Dus op de warmste plaats. De temperatuur die dan de thermostaat aangeeft is ook minimaal de temperatuur die de koelplaat heeft.

Veel collega’s die ook diverse mobiele koelingen produceren wordt de voeler geplaatst bij het inspuitpunt. Waar koeling dus het koudst is. De temperatuur van de thermostaat zal dan ook lager zijn dan de koelplaat in werkelijkheid is.

De Vene koelingen geven de werkelijke temperatuur die de koelplaat ook heeft. Vraag bij aanschaf van mobiele koelingen na hoe de temperatuur wordt gemeten en of de temperatuur die thermostaat aangeeft ook de temperatuur van de koelplaat is.

 

Koperen leiding
Dit dunne, holle koperdraad is een kritiek punt van de koeling. Het koudemiddel wordt onder enorm hoge druk door het smalle buisje geperst.
Het koper is flexibel, maar nadat dit een aantal keer goed heen en weer bewogen wordt, breekt het door. Een typische slangreparatie.
Dit is precies de reden dat u altijd voorzichtig moet zijn met het bewegen van de slang. Hoe minder het beweegt, hoe langer het meegaat.

Rubberen buis, verstevigd
Dit is de buis om het koperdraad heen en heeft twee functies. Ten eerste komt het koudemiddel door deze slang weer terug van de koelplaat naar de koelmotor. Ten tweede werkt deze verstevigde buis als bescherming voor het koperdraad.

Stroomdraad en temperatuurmeter
Deze zorgen ervoor dat de temperatuur gemeten wordt op het warmste punt van de koelplaat en deze op het display wordt weergegeven.