Resomeren – Alkalische hydrolyse: een nieuwe manier van lijkbezorging

Als het gaat om lijkbezorging, zijn de traditionele methoden zoals begraven en cremeren de meest voorkomende opties. Echter, er is een nieuwe methode in opkomst: Alkalische hydrolyse. Dit proces, soms resomeren genoemd (alhoewel dit een merknaam is), bio-crematie of watercrematie, biedt een alternatief voor traditionele methoden en heeft de aandacht getrokken vanuit de uitvaartbranche.

Alkalische hydrolyse is een proces waarbij het lichaam van de overledene in een oplossing van water en kaliumhydroxide wordt geplaatst, waarna het wordt verwarmd en onder hoge druk wordt gehouden. Deze combinatie van druk, hitte en chemische stoffen zorgt ervoor dat het lichaam op een natuurlijke manier wordt afgebroken. De hoge druk is overigens niet noodzakelijk. Er zijn ook goede lage druk varianten in de markt beschikbaar. Wat overblijft, is een vloeistof die bestaat uit aminozuren, suikers, zouten, mineralen en poeder van de beenderen. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer het lichaam begraven wordt, maar dan op een veel snellere manier.

Een van de belangrijkste genoemde voordelen van alkalische hydrolyse / resomeren is dat het een duurzamere methode is. Hier zijn de meningen over verdeeld.

De Vene Uitvaartbenodigdheden is zich bewust van deze ontwikkelingen en volgt de ontwikkelingen rondom alkalische hydrolyse op de voet. Hoewel de methode op dit moment nog niet wettelijk is toegestaan in Nederland, is de verwachting dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn. Om deze reden zal De Vene het assortiment in de toekomst afstemmen op deze nieuwe manier van lijkbezorging.

Hier volgt een mooi praktijkverhaal over resomeren: In 2019 overleed de 91-jarige Georgina in Australië. Haar dochter, Jacqui, was op zoek naar een duurzamere manier om het lichaam van haar moeder te laten behandelen dan traditioneel begraven of cremeren. Na wat onderzoek ontdekte Jacqui alkalische hydrolyse / resomeren als een optie.

Jacqui bezocht een van deze faciliteiten en was onder de indruk van de hygiënische en efficiënte manier waarop het proces verliep. Ze koos ervoor om haar moeder te laten resomeren. Jacqui was dankbaar voor het feit dat ze een duurzame manier van lijkbezorging had gekozen die in overeenstemming was met de waarden van haar moeder.

Dit praktijkverhaal laat zien hoe alkalische hydrolyse een optie kan zijn voor families die op zoek zijn naar een duurzame en hygiënische manier van lijkbezorging. Hoewel het op dit moment nog niet wettelijk is toegestaan in veel landen, waaronder Nederland, lijkt het erop dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn. De Vene Uitvaartbenodigdheden blijft deze ontwikkelingen nauwlettend volgen om het assortiment af te stemmen op deze nieuwe manier van lijkbezorging.