Koelwieg

Koelwiegjes zijn al jaren niet meer weg te denken uit de meeste geboortecentra. Helaas, er overlijden ook baby’tjes. Hoe triest het ook is voor de nabestaanden, de meeste geboortecentra bieden hiervoor een oplossing. Bijvoorbeeld in de vorm van een koelwieg. In de loop van de tijd is de uitvaartzorg rondom foetussen en voldragen baby`tjes beter geworden. Er zijn meer mogelijkheden om afscheid te nemen en het afscheid mag ook genomen worden. Verdriet mag er zijn, ook bij het verlies van zo`n jong kindje. Hoe anders was dit in de vorige eeuw.

Bij een verbetering van de zorg, horen ook producten die hierop aansluiten. De koelwieg zoals we deze vroeger kenden was een klinisch vormgegeven apparaat waar achteraf een koeling werd ingebouwd. Dit apparaat was niet geschikt voor de wateropbaring die nu vaak wordt ingezet voor prematuur geboren baby`tjes die overleden zijn. Bij de wateropbaring wordt het kindje in het water gelegd, in een transparant reservoir. Door de toepassing van deze methode blijft het baby`tje er mooi uitzien, het weefsel intact voor het oog en droogt de huid niet uit. Omdat de huid bij de meeste prematuur geborenen nog niet volledig ontwikkeld is, zou deze in de open lucht té snel indrogen en donker worden. De watermethode voorkomt dit.

Een wateropbaring is een bijzonder toereikende en “mooie” methode, maar tot voor kort was het nog niet mogelijk om het water te conserveren. Toen de vraag kwam vanuit een moeder – kind centrum uit de regio Utrecht om een voldragen of prematuur dood geboren baby`tje op een verantwoorde manier bij de moeder te kunnen laten, zijn wij de uitdaging aangegaan. Na een lange periode van testen hebben wij een meubel ontwikkeld waarmee het water van de wateropbaring gekoeld kan worden maar waar ook een voldragen baby`tje op opgebaard kan worden, zonder het reservoir. Dit meubel oogt vriendelijk als een wiegje en is op hoogte van een ziekenhuisbed, zodat de moeder dicht bij haar kind kan zijn. De doelstelling is om moeder en kind niet te scheiden. Ook niet direct na het overlijden. We mogen wel zeggen dat dit is gelukt!

Met dit meubel, zelfs uitgevoerd met een hemeltje, is er een multifunctioneel meubel ontwikkeld met een “zachte” vormgeving en uitstraling. In de vakken van het meubeltje kunnen knuffels en persoonlijke attributen gelegd worden.
Inmiddels werken er door heel het land moeder-kind centra met ons prematuur / À terme meubeltje. Dat er baby`tjes overlijden is een triest gegeven, maar gelukkig zijn er oplossingen die een beter afscheid mogelijk maken.

De Vene, voor een beter afscheid!