The singing undertaker

The singing undertaker
De begrafenisondernemer die zingt op begrafenissen om rouwende families te troosten
Toen de kerk werd afgesloten en het aantal begrafenissen werd beperkt en samenzang in gebedshuizen werd verboden, hielp de in Mumbles gevestigde begrafenisondernemer James Murray de families om hun dierbaren beter te herinneren. Het verlies van een dierbare is voor iedereen een van de donkerste dagen die je je kunt voorstellen, en de begrafenis is ongetwijfeld de zwaarste.

En de Covid-pandemie maakte het nog erger voor families die hun dierbaren niet het afscheid konden geven dat ze graag hadden gewild. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft de regering van Wales beperkingen opgelegd aan het aantal mensen dat een kerkdienst mag bijwonen en aan het zingen in kerkdiensten.

Maar een begrafenisondernemer uit Wales besloot iets speciaals te doen om overleden familieleden een beter afscheid te geven. James Murray heeft tijdens de lock down voor nabestaanden gezongen en heeft zelfs de bijnaam ‘de zingende begrafenisondernemer’ gekregen. De 35-jarige, die werkt voor Co-op Funeralcare’s William Pressdee Funeralcare in Mumbles, Swansea, zei: “Toen we voor het eerst werden afgesloten, wilde ik mijn steun aan de families betuigen en besloot ik mijn diensten als solist aan te bieden. Muziek is een ongelooflijk belangrijk en persoonlijk element van een begrafenis. Het biedt mensen de kans om eer te bewijzen aan de persoonlijkheid en passies van een dierbare.

“Veel families die ik ondersteun zijn zo dankbaar dat ik ook bij dat aspect van de uitvaart kan helpen. Het is hartverwarmend om de trots en ontroering op de gezichten van mensen te zien als ze het lievelingslied horen van iemand van wie ze houden en die ze zo missen. Het is een voorrecht om te zingen voor mensen die rouwen en het is iets wat ik van plan ben te blijven doen.”
De heer Murray zingt al meer dan 20 jaar en werd op 13-jarige leeftijd opgeleid door zijn koordirigent in de St Mary’s Church in Swansea. Op 16-jarige leeftijd trad James op op de achtergrondtracks van Katherine Jenkins’ album ‘Second Nature’ met het National Youth Choir of Wales, waar ze ook drie jaar lang lid van was. Zijn meest trotse moment tot nu toe was het zingen van een speciaal geschreven stuk door Karl Jenkins, met een orkest onder leiding van Karl, in een massaal koor met Bryn Terfel als solist, tijdens de Royal Gala opening van het Wales Millennium Centre voor de Koningin, Prins Charles en wijlen Prins Philip in 2004.
De baritonzanger heeft de wensen van gezinnen vervuld door live versies te zingen van hymnes – een van de populairste keuzes is de Welse hymne Calon Lan – maar ook van Welshe koorklassiekers en bekende hits van bands, waaronder een versie van Westlife’s ‘You Raise Me Up. In juni van dit jaar heeft de Kerk in Wales nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor gemeentezang in kerken, waarin staat dat het zingen in groepen weer kan worden hervat in gebieden in Wales waar weinig gevallen van Covid-19 zijn. Maar omdat er nog steeds bepaalde beperkingen gelden in kerken en crematoria in het hele land, ontvangt Mr Murray nog steeds verzoeken van families om bij begrafenisdiensten te zingen.
Vicaris van Oystermouth, Swansea, Canon Keith Evans, zei: “Zoals vele begrafenisondernemers in het hele land is James een van onze gewaardeerde frontlijnwerkers geweest die tijdens de pandemie voor onze dierbaren heeft gezorgd.”Gezegend met een fijne baritonstem heeft James gezangen en liederen vertolkt op de meeste begrafenissen in onze regio, waardoor hij de diensten voor veel families en rouwenden heeft veranderd. Het kunnen luisteren naar de troostende woorden van onze oude en moderne gezangen heeft voor ons allemaal zoveel betekend. Ik wil James hartelijk bedanken voor alles wat hij voor onze gemeenschap doet.
Bekijk het filmpje hier