Referentie prematuurmeubel – St Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

“Het St. Antonius heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een speciaal opbaarmeubeltje laten maken voor baby’s die voor of tijdens de bevalling overlijden.

Bij Geboortezorg wordt gewerkt volgens de visie van ‘Family Centered Care’ ofwel gezinsgerichte zorg, wat betekent dat het gehele gezin centraal staat in de zorgverlening rondom de geboorte. Een van de kenmerken hiervan is dat moeder en kind na de bevalling niet worden gescheiden, ook niet wanneer een van de twee extra zorg nodig heeft. Dit concept willen we ook uitdragen als een kindje overlijdt. Dit opbaarmeubel biedt mogelijkheden om op gepaste manier het kindje dicht bij de ouders te verzorgen en laten verblijven. Dit kan helpen bij het afscheid nemen.

Het opbaarmeubel is standaard geleverd. Zelf hebben we nog 3 aanpassingen gedaan. De kleur die paste bij de huisstijl van geboortezorg was helaas niet beschikbaar, dus we hebben er voor gekozen om na levering het meubel te wrappen met folie in de kleur die bij onze huisstijl past. Ook hebben we de technische dienst gevraagd een hemeltje te bouwen op het opbaarmeubel. We hebben hiervoor gekozen zodat de gordijntjes ook gesloten kunnen worden, zo kunnen ook bezoekers ontvangen worden die niet direct het overleden kindje willen zien. Ook hebben we een vrijwilliger gevonden die een dekentje heeft gemaakt in de huisstijl van geboortezorg.

Naast reguliere opbaring is met het nieuwe meubeltje ook wateropbaring mogelijk. Wateropbaring is een methode waarbij het vroeggeboren overleden kindje langer en mooier bewaard kan blijven door het kindje in een thermo-acrylaat bakje in water te leggen. Het speciaal geïntegreerde koelplaatje van het meubel zorgt ervoor dat het water op de juiste temperatuur blijft en het kindje er mooi blijft uitzien. Op dit moment hebben we alleen een bakje voor te vroeggeborenen, maar we hebben wel de wens om ook een bak beschikbaar te hebben voor wateropbaring bij een voldragen kindje.
Bij reguliere opbaring wordt het meubel opgemaakt als een bedje en zorgt het koelplaatje er ook voor dat het kindje de juiste temperatuur behoudt. Dat is van groot belang, omdat ouders het kindje vaak ook thuis nog willen opbaren.

Het opbaarmeubel werkt prettig. Door de zwenkwielen is het opbaarmeubel gemakkelijk te verplaatsen en wordt dan op de kamer aangesloten voor koeling.”

 

Neem contact met ons op voor gegevens van de verpleegkundige of bij interesse in een eigen prematuurmeubel.