Januari, de maand van…

Nieuwe maand, nieuwe acties. Kijk snel op onze actiepagina wat we deze maand in de actie hebben.

De kerstboom kan weer uit huis, kerstkaarten kunnen worden opgeruimd. ‘De donkere dagen voor kerst’ zeggen we meestal, maar eigenlijk komen de donkere dagen pas nu iedereen zijn kerstverlichting weer weghaalt. Op het zuidelijk halfrond is januari de warmste maand van het jaar, terwijl wij er alleen nog maar over kunnen dromen. Of hopen jullie stiekem nog op een dikke laag sneeuw?

Deze maand is vernoemd naar Janus, de Romeinse god van het begin en het einde. Januari wordt ook wel ijsmaand of wolfsmaand genoemd en is in de gregoriaanse kalender de eerste maand. Vroeger was dit anders. Januari en februari waren geen officiële maanden, het jaar begon met de maand maart. Bij de Romeinen had deze winterse periode geen naam. Januari en februari zijn dus als laatste toegevoegd aan de kalender.

Wat er nog meer gebeurde in de maand januari:

1 jan – In 12 landen wordt voor het eerst de Euro ingevoerd als betaalmiddel in 2002
2 jan – De eerste officiële Elfstedentocht in 1909
3 jan – Elektronicabedrijf Apple wordt opgericht door Steve Jobs in 2007
10 jan – De Londense metro maakt zijn eerste rit in 1863
20 jan – Sinds 2005 wordt derde maandag van Januari ook wel ‘Blue Monday’ genoemd en duidt op de meest sombere dag van het jaar.
23 jan – Dodelijkste aardbeving ooit geregistreerd gebeurd in China in 1556
28 jan – Gustave Eiffel begint met het bouwen van de Eiffeltoren in 1887