Pompeï

Napels, Italië

Het verhaal van de vulkaan Vesuvius, wie kent het niet? De Romeinse stad Pompeï werd in het 79e jaar na Christus bedolven onder de as van de uitgestorte vulkaan. Veel inwoners van de stad hadden geen tijd om te vluchten en werden bedekt onder een dikke laag as.

Een aantal inwoners heeft wel de mogelijkheid gehad om te vluchten, maar toen zij terugkwamen was er niet veel meer over van de stad. Althans, dat dachten ze. Mensen gingen graven en kwamen kostbare spullen tegen. Marmer werd van de muren afgehaald en dure sieraden, ornamenten en kunstwerken werden meegenomen.

Veel mensen zijn in het verleden aan de macht geweest in Italië. Veel mensen hebben gegraven in de vergane straten van Pompeï. Maar degene die echt een verschil heeft gemaakt in de opgravingen en het behoud van de stad, is Giuseppe Foirelli. Hij liet al het puin wegruimen, een waterafvoer bouwen en begon alle gebouwen in kaart te brengen. Stukje voor stukje werd de oude stad weer zichtbaar.

In huizen werden spullen gevonden zoals ze waren bedolven. Fruitschalen op tafel, kunstwerken aan de muur en ivoren kammen bij bronzen spiegels.
De as had niet alleen huizen en spullen bedekt, het drong ook tussen haren en tussen plooien van kleding. Na regenbuien hardde het uit en de lichamen vergingen waardoor holtes waren ontstaan. Zo’n holte werd per ongeluk ontdekt met het uithakken, maar Fiorelli wist er raad mee. Hij liet gips in de holtes lopen, waardoor levensechte afdrukken ontstonden. De bange gezichtsuitdrukkingen zijn hierop goed terug te zien.

Zonder Fiorelli zou er waarschijnlijk niks zijn overgebleven van de stad. Tegenwoordig zijn de ruïnes prachtige bezienswaardigheden en is het zeker een aanrader om hiervoor Napels te bezoeken. Misschien iets voor je volgende vakantiebestemming?

Pompeii, Napels, Italië