Laagjes

China

Wind, regen, kou. Hoeveel laagjes kleding trek jij aan tijdens de koude wintermaanden? In China is er een andere reden voor meerdere lagen kleding. Wanneer iemand is overleden, worden na het wassen meerdere lagen kleding aangetrokken. Bij een traditionele taoïstische begrafenis gelooft men dat de overledene een lange reis gaat maken, van zeven keer zeven dagen. Naast meerdere lagen kleding worden ook geld, eten en allerlei andere voorwerpen meegegeven, die van pas kunnen komen op zijn of haar reis.

Tijdens de laatste verzorging worden álle openingen van het lichaam gesloten, dat zou voorkomen dat de ziel het lichaam ontsnapt. De ziel moet namelijk eerst rustig de tijd hebben om afscheid te kunnen nemen van het lichaam. Offers moeten ervoor zorgen dat de ziel in vrede afscheid neemt en de nabestaanden niet lastig valt. Bij het sluiten van de kist draaien de familieleden zich om, zodat de ziel van de overledene in hen gaat zitten. Tussen het moment van overlijden en het begraven, laten ze dag en nacht het licht aan in huis. Je raadt het, zodat de ziel afscheid kan nemen. Als de kist in het graf daalt, draaien de nabestaanden zich weer om zodat, de ziel niet met hen meegaat. Ook mogen geen paraplu’s worden gebruikt, daar zou de geest van de overledene onder kunnen schuilen.

Na het begraven volgt een rouwperiode van zeven keer zeven dagen, net zo lang als de reis van de overledene. Daarna is twee keer per jaar een herdenking, tijdens het Ching-Ming feest en tijdens Chung Yuan. Ze verbranden dodengeld en er worden wierook en andere offers bij het graf gezet.

China