Oktober, de maand van…

Oktober is de tiende maand van het jaar en wordt ook wel eens pompoenmaand, wijnmaand of rozenkransmaand genoemd. Bij de slag bij Lepanto op 7 oktober 1571 werd veel gebeden met een rozenkrans, een hulpmiddel bij het rozenkransgebed. Na de slag werd 7 oktober officieel een feestdag en sindsdien wordt oktober gezien als rozenkransmaand in de Rooms-Katholieke kerk.

Wist je dat…
… door de omschakeling van zomer naar wintertijd oktober de langste maand van het jaar is? Op de laatste zondag van deze maand wordt de klok verzet en dat maakt deze maand een uur langer dan alle andere maanden van 31 dagen.

Op 4 oktober is het dierendag, maar waar komt dat eigenlijk vandaan? Het gaat terug naar Sint Franciscus van Assisi, die zich bekommerde om het lot van zieken, armen, maar ook dieren. In 1927 werd een brief geschreven aan de voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Die vond het een uitstekend idee om één dag per jaar speciaal aan dieren te denken, waarvoor 4 oktober een perfecte dag zou zijn.

Wat gebeurde er nog meer in oktober?
– Op 1 oktober verkocht Ford zijn eerste auto
– Op 3 oktober was de allereerste bemande ruimtevaart
– Op 10 oktober werd het Panamakanaal geopend, waardoor de Atlantische oceaan en de grote oceaan nu verbonden zijn
– Op 16 oktober werd Disney opgericht
– Op 21 oktober heeft Frankrijk vrouwenkiesrecht ingevoerd
– Op 25 oktober verschijnt het eerste Nederlandse exemplaar van Donald Duck
– Op 28 oktober werd het vrijheidsbeeld in New York ingehuldigd
– Op 31 oktober spijkerde Maarten Luther proteststellingen op de deur van de Katholieke kerk in Wittenberg, waardoor dit Reformatie dag werd.

Nieuwe maand = nieuwe acties op onze actiepagina! Kijk snel wat we je deze maand bieden op https://www.devene.nl/product-categorie/acties/