Ikipalin

Papoea Nieuw Guinea

Veel culturen voelen een relatie tussen fysieke en emotionele pijn, maar de ‘Dani’-stam uit het westen van Papoea Nieuw Guinea neemt dit wel heel letterlijk op.

Als een geliefde overlijdt, drukken vrouwen hun pijn uit door een stuk van hun vinger af te snijden, Ikipalin genoemd. Met een touwtje wordt de bloedsomloop gestopt, waarna de vinger wordt geamputeerd. Achteraf branden ze dit dicht en behandelen ze de wond met kruiden, om infecties te voorkomen.

De geamputeerde vinger wordt samen met de overledene verbrand. De stamleden zagen dit namelijk als offer. Zo zorgen ze ervoor dat de geest van de overledene rustig blijft. Daarnaast zijn ze ook van mening dat ze hiermee de goden gelukkig maken.

De regering heeft verboden om deze traditie uit te voeren, maar in de praktijk komt het nog steeds voor. Het is een traditie die al generaties lang deel is van de cultuur.

Voor ons klinkt dit misschien als luguber en iets wat echt niet kan. In de westerse wereld linken mensen fysieke en emotionele pijn ook aan elkaar. Mensen die erg depressief zijn snijden zichzelf soms om hun pijn zichtbaar te maken. De Dani-stam gelooft dat dit een belangrijk proces is van rouw. De wond zal uiteindelijk helen, maar de gevolgen zullen altijd zichtbaar blijven.

Papoea Nieuw Guinea