Stinkend rijk

Iedereen kent het wel: de uitdrukking ‘stinkend rijk’ of ‘rijke stinkerd’. Waar komt dat eigenlijk vandaan?

Vroeger werden mensen rondom de kerk begraven. Hoe dichter bij het altaar, hoe dichter bij God, zoals mensen geloofden. Deze plekken waren dus erg geliefd onder de mensen en werden steeds duurder. Alleen de rijken konden zich een plek bij het altaar in de kerk veroorloven.

Als de tijd er was, werden ze direct onder de kerkvloer begraven. Deze graven waren niet altijd goed afgesloten en zo ontstond er een lijkgeur in de kerk. Een theorie is dat hier de uitdrukking: ‘stinkend rijk’ vandaan komt.

Echter is dit alleen een theorie. Anderen beweren dat de uitdrukking verwijst naar stinkende parfum. Alleen rijke mensen konden zich parfum veroorloven en dit wilden ze dan ook duidelijk laten weten…

Waar denk jij dat de uitdrukking ‘stinkend rijk’ vandaan komt?