The Merry Cemetry

Sapanta, Maramures, Roemenië

The Merry Cemetry wordt ook wel “de laatste lach” of “de vrolijke begraafplaats” genoemd. Het is een unieke begraafplaats in het noorden van Roemenië en met ongeveer zevenhonderd graven is het één van de meest populaire toeristische bezienswaardigheden van het land.

Op deze begraafplaats is elk graf gemarkeerd met een levendig, handgesneden houten kruis. Geschilderd in stralend blauw en versierd met een persoonlijk schilderij, heeft elk kruis een origineel gedicht. Het onthult iets over het leven en het karakter van de ‘eeuwige bewoner’.

Het gedicht vertelt precies hoe die persoon was. Bijvoorbeeld als hij graag dronk, dan kwam dat op zijn kruis. Dit lijkt heel onbescheiden, maar de familie wil dat het ware leven van de persoon wordt weergegeven. Als je het leest, voelt het bijna alsof je de persoon een beetje leert kennen. Zelfs als je geen Roemeens kunt lezen, kun je aan de schilderijen zien wat voor persoon het was. De afbeeldingen zijn van het dagelijks leven, zoals iemand die in de landbouw werkte of iemand die veel van dieren hield.

De maker van de kruizen is jongeren aan het opleiden om deze ook te maken, maar niet iedereen is geschikt. Ze moeten beeldhouwer, schilder en dichter in één zijn.

In Nederland leggen mensen vaak een kruisje met of zonder het lichaam van Christus op de kist of op het graf. Ga naar onze categorie Kruizen voor ons complete aanbod.

 

Picture made by: https://www.flickr.com/photos/sergebystro/

 

Sapanta, Maramures, Noord-Roemenië