Tot zover

Het uitvaartmuseum ‘Tot zover’ in Amsterdam is volledig gericht op uitvaarten. Met dit museum willen ze graag dat mensen kennis opdoen over tradities rondom de dood en hiermee het begrip versterken voor andere gebruiken, rituelen en culturen.

Het museum heeft vier thema’s, waar je doorheen wordt geleid wanneer je het museum bezoekt. De vier categorieën zijn: Rituelen, Het lichaam, Rouw en herinnering, Memento Mori.
In het museum staan meerdere uitvaartkisten met verschillende culturen en geloofsovertuigingen. Er staat bijvoorbeeld een uitvaartkist voor de Surinaamse Hindoes. Deze is heel kleurrijk en bevat veel bloemen en vrolijke objecten. Ook staat er een uitvaartkist voor Chinezen. Zij verbranden papier en andere spullen die de overledene graag bij zich had. Volgens de Chinezen nemen overledenen dit allemaal mee naar het hiernamaals.
Daarnaast staat er een uitvaartkist met een persoonlijke uitvaart. De jongen die deze uitvaartkist heeft gemaakt is gestorven aan MS en had zijn hele uitvaart zelf al gepland.

Naast deze uitvaartkisten staan er veel herinneringsobjecten, rouwartikelen en historische spullen, maar ook miniatuur-lijkwagens en een hele collectie aan urnen. In het museum is ook een zaal met als thema ‘Memento mori’ (gedenk te sterven). Hier kunnen mensen leren over het omgaan met het sterven van een dierbare.

Naast het gebouw en de inrichting hiervan, organiseert Tot Zover ook tentoonstellingen. Zo organiseerden ze de kunsttentoonstelling ‘Afterlife’. Met werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Op de website https://www.totzover.nl/ is zelfs een mini-doodskist voor thuis te downloaden. Deze kun je uitprinten en door middel van knip-, vouw- en plakranden in elkaar knutselen; “Voor het afscheid van je huisdier”.