Día de los Muertos

Oaxaca de Juárez, Mexico

Elk jaar, op 1 en 2 november, wordt in Mexico het festival ‘Dia de los Muertos’ (dag van de doden) gevierd. Mexicanen geloven dat de doden even terugkomen naar de aarde. Ze brengen de overledenen hun favoriete eten, een sigaretje en mescal. Mescal is een sterke agavedistillaat waarvan ze op deze dagen drie glazen drinken. Op deze manier komt hun hart open te staan en stellen ze zichzelf open om emotioneel te zijn.

Voor deze ‘feestelijke’ dagen worden de graven schoongemaakt en versierd. Mensen zitten gezellig bij het graf van een dierbare. Later op de dag drinken ze meer mescal en wordt er veel gedanst. Wanneer het donker wordt, worden er door heel de stad Oaxaca de Juárez optochten gehouden. Iedereen is verkleed en geschminkt in doodskoppen, duivels en bisschoppen.

Wanneer de nacht voorbij is, komt iedereen in beschonken toestand weer terug naar de graven. Dit is het moment waarop de doden weer teruggaan naar de hemel. Nog een laatste keer wordt er afscheid genomen. Tot volgend jaar!

Oaxaca de Juárez, Mexico