Ramba, Kenia

In Kenia moet alles wijken voor een begrafenis, zelfs bruiloften kunnen niet doorgaan als er iemand overleden is. ‘Een dode kan niet wachten’ is de overtuiging.

Vroeger werden de doden achtergelaten voor de wilde dieren. Er werd een geslachte geit neergelegd bij de overledene om de leeuwen of hyena’s te lokken. Later werden de doden begraven en sinds toen is dat altijd traditie geweest.

Tegenwoordig zijn de begraafplaatsen in Kenia overvol. Om dit op te lossen probeert de overheid de bevolking te overtuigen om zich aan het einde van hun leven te laten cremeren. Crematies zijn veel goedkoper dan begrafenissen, maar toch willen de meeste Kenianen begraven worden. Ze vinden cremeren maar gek en vinden het een fijn idee om na de dood bij hun familie te zijn.

Daarbij zijn de bestaande crematoria in Kenia vaak oud en niet goed onderhouden. Ook dit speelt een rol bij de keuze voor begraven of cremeren. Voor hindoeïstische Kenianen is cremeren al wel de gewoonte, maar andere Kenianen moeten nog even wennen aan het idee van cremeren.

Alle uitvaartkisten van De Vene Uitvaartbenodigdheden zijn geschikt voor zowel begraven als cremeren. Vaak worden bij crematies metalen grepen of sluitingen van de uitvaartkist afgehaald.

Ramba, Kenia