Om een rouwstoet beter herkenbaar te maken bestaan er speciale vlaggen om op de zijruiten van een personenauto te bevestigen. Omdat families steeds vaker in eigen auto`s de rouwauto volgen is een markering prettig, zodat andere weggebruikers rekening kunnen houden met de rouwstoet.

De officiële regels voor een rouwvlag en de voorrangsregels voor een rouwstoet vindt u hieronder:

Het herkenningsteken, bedoeld in artikel 30c van het RVV 1990, bestaat uit twee zwarte vlaggen in de vorm van een gelijkbenige driehoek, waarbij, zoals weergegeven in figuur 1:

 

a.de gelijke zijden anderhalf keer zo lang zijn als de ongelijke zijde;
b.de ongelijke zijde minimaal 22 centimeter is;
c.de randen voorzien zijn van een witte retroreflecterende streep van anderhalve centimeter breed; en
d.loodrecht op de ongelijke zijde drie witte retroreflecterende strepen staan afgebeeld, elk van één centimeter breed en op één centimeter afstand van elkaar. De middelste van de drie strepen deelt de vlag in twee gelijke delen.
2De vlaggen worden, met de ongelijke zijde verticaal geplaatst, gevoerd aan de linker- en rechterzijde van het voertuig.
3De vlaggen zijn deugdelijk bevestigd aan het voertuig.
4De vlaggen steken, op de plek waar zij geplaatst zijn, geheel boven het voertuig uit.
5De vlaggen zijn zo geplaatst dat het zicht van de chauffeur niet wordt belemmerd.
6De vlaggen zijn zo vervaardigd dat zij zowel bij stilstand als rijdend voldoende zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.

Verkeersregels:

In het Reglement verkeersregels en verkeerstekens is geregeld dat o.a. een uitvaartstoet niet doorsneden mag worden door overige weggebruikers.

Door de regeling moeten weggebruikers op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto’s van een rouwstoet, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat. Voor het eerste voertuig van de rouwstoet gelden de normale voorrangsregels.

De regeling geldt niet op voorrangskruisingen, rotondes en kruispunten met verkeerslichten, omdat het in het huidige drukke verkeer te gevaarlijk is voor een rouwstoet om door rood licht te rijden en voorrangsborden te negeren. Daarom moeten de auto’s van een rouwstoet altijd stoppen voor een rood verkeerslicht en moeten zij voorrang verlenen aan het verkeer op een voorrangsweg of rotonde. Om dezelfde reden geldt de regeling ook niet op invoegstroken en uitritten.

Een voetganger of een bestuurder van een gehandicaptenvoertuig die een zebrapad wil oversteken, moet een naderende rouwstoet voor laten gaan. De bestuurder van een autobus die van een bushalte binnen de bebouwde kom wil wegrijden, moet een rouwstoet die van achteren nadert, ook voor laten gaan. Buiten de bebouwde kom gold dit al.

De regeling geldt alleen als de voertuigen van de rouwstoet (zowel begrafenisauto’s als particuliere volgauto’s) op de juiste wijze voorzien zijn van de officiële vlaggen. Deze vlaggen worden uitgedeeld door de uitvaartondernemer. De officiële uitvaart vlaggen, bevestigd aan de linker- en rechterzijde van de voertuigen, mogen alleen gebruikt worden om de overledene naar zijn laatste rustplaats te begeleiden. Daarna worden de vlaggen van de auto’s afgehaald of afgedekt. Vanaf dat moment gelden weer de normale voorrangsregels.

Natuurlijk kunt u ook rouwvlaggen bestellen bij De Vene. Wij hebben gekozen voor een stevige stok / houder, zodat deze minder snel doorbuigt of breekt. Ook de gekozen stof is sterk en geschikt voor een langer gebruik. Ga hier naar de rouwstoet vlaggen van De Vene.