Een eeuwig graf?

Zorgvlied is één van de bekendste begraafplaatsen in Nederland en ligt aan de oever van de Amstel. Zorgvlied was de creatie van tuinarchitect Jan David Zocher jr., de ontwerper van het Vondelpark in Amsterdam. Hij ontwierp de begraafplaats in de stijl van een Engelse landschapstuin, waarbij de vrije natuur zoveel mogelijk werd nagebootst: verspreid staande bomengroepen, intieme hoekjes en onverwachtse doorkijkjes.

Al direct na de ingebruikneming van Zorgvlied in 1870, werd de begraafplaats een begrip. Door de schitterende ligging aan de Amstel, de prachtige aanleg en de rust die ze uitstraalde, viel de begraafplaats zeer in de smaak bij de Amsterdamse gegoede burgerij. In 1896 kwam door de gemeentelijke herindeling Zorgvlied binnen de grenzen van Amsterdam te liggen. De begraafplaats bleef echter eigendom van Amstelveen.

Zorgvlied herbergt schitterende oude en nieuwe monumenten, zoals het Masoleum van Oscar Carré, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zorgvlied is een algemene begraafplaats, dat volop in bedrijf is en over voldoende grafruimte beschikt. Er is zelfs de mogelijkheid voor een “eeuwige” gedenkplek. In het Lalibellum worden overledenen bijgezet bij andere overledenen. Na de wettelijke tien jaar grafrust kunnen de nabestaanden ervoor kiezen om de overschotten te laten cremeren in het Crematorion. De as blijft in het Lalibellum en de overledene krijgt een inscriptie op de ‘sokkel van de “eeuwige” vlam’.

De aanwezigheid van grafmonumenten van landelijk bekende personen uit onder andere de theater-, muziek-, kunstwereld en de politiek maken een bezoek aan Zorgvlied heel bijzonder. Zo liggen er bijvoorbeeld Annie M.G. Smidt, Frans Halsema en Harry Mulisch. Zorgvlied laat een unieke combinatie zien van oud en nieuw; van het romantische intieme deel van Zocher tot de meer open aanleg van de jaren ’60 en de strakke vormgeving van de huidige tijd.