Blaaskoeling overledenen

Een lang gebruikt fenomeen in de Nederlandse uitvaartsector is de blaaskoeling voor overledenen. De blaaskoeling werd al in de jaren ’80 gebruikt voor kistopbaringen. Destijds nog met een dik tweedelig deksel uit kunststof. Dit deksel had altijd een afwijkende kleur ten opzichte van de uitvaartkist eronder.

Deze blaaskoeling, ook wel koeldeksel genoemd, werd tot de begin jaren 2000 geleverd. Hierna kwamen blaaskoelingen die op de rand van de uitvaartkist geplaatst konden worden met een losse motor. Hier overheen kwam een zwaar en dik houten deksel dat volledig geïsoleerd was. Zie de afbeelding hieronder

 

In 2012 bracht De Vene de blaaskoeling in de huidige vorm uit met een speciaal geïsoleerd deksel uit plexiglas. Vele malen lichter dan voorlopers van deze blaaskoeling. En dat was niet het enige voordeel aan deze set. Ook kleurde het plexiglas beter bij de kleur van de uitvaartkist. En lag de overledene niet zo diep weg en afstandelijk voor het gevoel.

Inmiddels wordt de blaaskoeling / koeldeksel al jaren gebruikt voor de opbaring in de uitvaartkist. Het bovenste deel van het plexiglas deksel is eenvoudig even weg te zetten, waardoor een afscheid of condoleance intiemer plaats kan vinden.

Intussen zijn de motoren en geïsoleerde ruiten verbeterd, qua geluid, qua isolatie, qua plaatmateriaal. Wij gaan door met de ontwikkeling, altijd.

Bij een gedeelte van de uitvaartprofessionals in Nederland is de blaaskoeling nog niet of minder bekend. Dit is jammer want de methode met de blaaskoeling is zeer toereikend voor een opbaring in de uitvaartkist. Wat zijn dan de voordelen ten opzicht van andere koelingen voor overledenen?

  • De kou bereikt het lichaam direct, waardoor het lichaam snel gekoeld wordt
  • De kou is afgeschermd
  • Het lichaam bevriest niet en is gelijkmatiger gekoeld
  • Ongedierte heeft geen kans om het lichaam te bereiken
  • De omgeving is niet of minder van invloed op de koelcapaciteit
  • In de winter hoeft de thermostaat in de kamer van de opbaring niet naar beneden gezet te worden
  • In de zomer is de warmte minder of niet van invloed op de omstandigheden in de uitvaartkist

 

Hier een filmpje van de blaaskoeling: Interesse? Mail of bel ons even, contactgegevens