Haida mortuarium totempalen

In onze serie van uitvaarttradities over heel de wereld mogen we dit verhaal ook delen met u:

In het noordwesten van de Stille Oceaan begroeven de Haida-bevolking historisch gezien de meeste van hun doden in grote grafkuilen buiten hun dorpen. Voor individuen met een hogere status, zoals leiders, krijgers en sjamanen, hadden ze echter een ander soort begrafenis: de totempaal van het mortuarium.

Na het overlijden van een persoon met een hoge status werd het lichaam verpletterd met knuppels en vervolgens in een kleine grafkist geplaatst. Deze doos werd in een opening aan de bovenkant van de paal gemonteerd. Deze totempalen, gesneden uit cederbomen, beeldden een mengeling van clanwapens, sociale status, mensen en dieren af. Hoewel hun lengte varieerde, was het hoogste bereik ongeveer 15 meter hoog!

Ze werden geschilderd in kleuren als zwart, rood, geel, blauw en wit en vervolgens op een prominente plaats geplaatst in de woning van de stam van het overleden lid. Er zijn veel voorbeelden te vinden op archeologische vindplaatsen in British Columbia .