Uitvaarten in nieuw Zeeland en de Maori cultuur

Nieuw-Zeeland is een land met een rijke geschiedenis en cultuur. Deze cultuur is ook terug te vinden in de uitvaartgebruiken van de Maori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland. In dit blog bespreken we de uitvaarten en uitvaartgebruiken in Nieuw-Zeeland.

De Maori-cultuur is diep geworteld in de uitvaartgebruiken van Nieuw-Zeeland. In de Maori-cultuur wordt de overledene met respect behandeld en wordt er veel aandacht besteed aan de laatste rustplaats. De begrafenisplechtigheid, bekend als tangihanga, is een belangrijk onderdeel van de Maori-uitvaart. Tijdens deze plechtigheid wordt er gezongen, gedanst en gebeden. Het is gebruikelijk dat de nabestaanden van de overledene hun gezicht tatoeëren als eerbetoon aan de overledene. Een ander aspect van de Maori-uitvaart is het gebruik van een kist. In de Maori-cultuur wordt een traditionele kist vaak vervangen door een kist van geweven materiaal, genaamd whariki. Deze kist is gemaakt van vlas en symboliseert de overgang van de overledene naar de volgende wereld.

Naast de Maori-cultuur zijn er ook andere uitvaartgebruiken in Nieuw-Zeeland. Zo zijn er veel mensen die kiezen voor een crematie. Tijdens de crematieplechtigheid wordt de kist vaak versierd met bloemen en kaarsen. Na de crematie wordt de as van de overledene verspreid op een speciale plaats of bewaard in een urn. Tot slot is het gebruikelijk dat er na de uitvaart een maaltijd wordt gehouden om de overledene te eren. Dit is een belangrijk moment waarop de nabestaanden kunnen samenkomen en herinneringen kunnen delen. In conclusie, de uitvaartgebruiken in Nieuw-Zeeland worden gekenmerkt door de Maori-cultuur en zijn doordrenkt van respect en eerbetoon aan de overledene.

Van de tangihanga tot de whariki-kist, elk aspect van de uitvaart is ontworpen om de overgang van de overledene naar de volgende wereld te symboliseren en de nabestaanden te troosten. Of je nu kiest voor een Maori-uitvaart of een meer moderne uitvaart, het is duidelijk dat de tradities en gebruiken van Nieuw-Zeeland een diepe betekenis hebben en een belangrijk onderdeel zijn van het rouwproces. Door het respect en de eer die aan de overledene worden betoond, worden de herinneringen aan de overledene levend gehouden en kunnen nabestaanden hun verdriet delen en verwerken.

Enkele typische gebruiken van de Maori-uitvaarttraditie zijn:

  • Tangihanga: dit is de begrafenisplechtigheid van de Maori-cultuur, waarbij er gezongen, gedanst en gebeden wordt om eer te betonen aan de overledene
  • Gezichtstatoeages: het is gebruikelijk dat de nabestaanden van de overledene hun gezicht tatoeëren als een eerbetoon aan de overledene
  • Whariki-kist: deze kist is gemaakt van geweven materiaal, genaamd whariki, en symboliseert de overgang van de overledene naar de volgende wereld.
  • Begrafenisrituelen: Maori-begrafenissen omvatten vaak traditionele rituelen en ceremonieën, zoals het wassen en kleden van het lichaam van de overledene en het aanbieden van geschenken aan de familie.
  • Haka: soms wordt er tijdens de tangihanga een haka uitgevoerd, een traditionele dans die de kracht en het respect van de Maori-cultuur symboliseert.

De geweven kist van de Maori komt wel een beetje overeen met de uitvaartwades die regelmatig gebruikt worden in Nederland in deze tijd. Een natuurlijke lijkwade voor een schappelijk prijs vindt u hier.