Kent u de blaaskoeling al?

De blaaskoeling is bij veel uitvaartprofessionals nog steeds een onbekend koelsysteem. Gek eigenlijk want blaaskoelingen bestaan al lang en zijn het meest toereikend op hun gebied.

De blaaskoeling, ook wel bovenkoeling genoemd is alleen geschikt voor het koelen van uitvaartkisten. De blaaskoeling wordt bij het voeteneinde van de kist bovenop de randen gehangen. Met het blaasgedeelte gericht naar het hoofdeinde. De kist wordt normaliter afgesloten met een tweedelig plexiglas deksel. Ook wel opbaardeksel genoemd.

Dit opbaardeksel is op een speciale wijze geïsoleerd waardoor de kou zoveel mogelijk in de kist blijft en de condensvorming tot een minimum wordt beperkt. Het hoofdgedeelte mag desgewenst tijdelijk weggehaald worden tijdens afscheidsmomenten of een condoleance.

De kou bereikt het lichaam direct waardoor het lichaam snel afkoelt. Hierdoor noemen wij de blaaskoeling methode het meest toereikend. De kou hoeft niet eerst door de kistbodem heen. Bijkomend voordeel is dat het lichaam niet bevriest. Ook hoeft de thermostaat in de opbaarkamer niet naar beneden bijgesteld worden waardoor de temperatuur om afscheid te nemen aangenaam blijft.

Zo heeft de blaaskoeling veel voordelen:

  • Het lichaam bevriest niet maar blijft wel goed geconserveerd
  • De kou bereikt het lichaam direct / sneller
  • De opbaring is minder te beïnvloeden door de omgevingstemperatuur
  • De opbaarkamer kan op kamertemperatuur blijven waardoor er comfortabeler
    afscheid genomen kan worden
  • Bij zomerse temperaturen bewijst dit systeem zich extra

Maar zoals alles heeft dit systeem ook nadelen:
Er moet een geïsoleerd opbaardeksel gebruikt worden om de kist af te sluiten
Het “contact” met de overledene is hierdoor minder voor het gevoel. Desondanks kan bij het afscheid nemen, het bovendeel er tijdelijk afgehaald worden.

Voor advies over de blaaskoeling of een demonstratie kunt u contact met ons opnemen: +31 0416 820 820 of info@devene.nl