Multikoeling en MultiFlex koeling

Sinds het prille begin van De Vene ontwikkelen en bouwen wij (mobiele) koelsystemen. De koelingen hebben wij gaandeweg verder ontwikkeld en zullen dit ook blijven doen. Denk hierbij aan het systeem van de randverwarming in multikoelers, de temperatuur bewakingsmodule, plaatsbepaling, stille ventilatoren en compressoren etc.

In 2015 hebben wij de MultiFlex koeling geïntroduceerd. Deze koeling kan hetzelfde als de multikoeling maar heeft als toevoeging een geïntegreerde hoofdsteun, waarmee het hoofd gekoeld kan worden. Deze hoofdsteun wordt bij een bed-opbaring ondersteund door het hoofdkussen en is niet zichtbaar tijdens het gebruik. Bij een kist-opbaring is de hoofdsteun vlak en kan de uitvaartkist zonder problemen op de koeling worden geplaatst. De koeling is 130 cm lang en hierdoor lang genoeg om een kist-opbaring te realiseren.

Minder verkleuringen van het gelaat
Uit de praktijk horen wij dat het gebruik van de MultiFlex koeling voordelen biedt. Verkleuringen in het gezicht komen veel minder vaak voor omdat de bacteriegroei in het hoofd adequaat wordt geremd. Ook hebben wij zelf testen gedaan waaruit blijkt dat de MultiFlex koeling goed presteert als het gaat om het voorkomen van verkleuringen in het gelaat. Met een kleine investering kan het meest zichtbare deel van de opbaring goed worden gekoeld. Nadelen heeft het gebruik van deze koeling niet ten opzichte van een reguliere multikoeling. De hoofdsteun is stevig en niet gevoelig voor defecten. In zeven jaar tijd zijn er geen reparaties uitgevoerd aan dit onderdeel!

Gebruik van een multikoeling of MultiFlex koeling
Het gebruik van een multikoeler of MultiFlex koeling is eenvoudig. Er is een koelmotor en een koelplaat. Deze zijn verbonden via een zgn. koelslang. De koelplaat kan bij een bed-opbaring (of situaties waar de overledene direct op de plaat geplaatst kan worden) onder het lichaam worden gelegd. Bij een kistopbaring plaatst u de koelplaat op schragen of een schaarwagen.  De kist kan hier bovenop worden gezet. Hierna doet deze automatisch zijn werk. De kou trek door de bodem van de kist en zal het lichaam koelen. U ziet uiteindelijk niets meer van de koeling. Door stille compressoren en ventilatoren is het geluid van de koelmotor niet storend.

Hoe koud moet een multikoeling of MultiFlex koeling ingesteld worden?
De temperatuur kunt u instellen. Bij een directe opbaring (waarbij het lichaam direct de koelplaat raakt) adviseren wij ca. -17 °C en bij een kistopbaring een temperatuur tussen de -22 en -25 °C.
Waarom moet deze overledenenkoeling zo koud ingesteld worden? Om het verschil met de omgevingstemperatuur op te heffen moet er voldoende kou in het lichaam gebracht worden. Uiteindelijk zal de lichaamstemperatuur in de vitale delen gaan zakken naar een acceptabele temperatuur waardoor de ontbinding geremd wordt. Natuurlijk wordt de rug door het gebruik van de koelplaat kouder maar om heel het lichaam te koelen is dit noodzakelijk.

Uiteindelijk kiest u de koeloplossing die het beste bij u past. Laat u vooraf wel goed informeren. Dit kun u doen door contact met ons op te nemen.