Is de temperatuur op het display de werkelijke temperatuur van de koelplaat?

Hoe wordt het koudemiddel naar en van de koelplaat naar koelunit getransporteerd? Er gaat koudemiddel via een dunne koperen leiding naar de koelplaat. Spuit daar onder hoge druk gas in de leidingen waarna het koudemiddel via een slang teruggevoerd wordt naar de koelunit om daar weer te worden gekoeld.

De plaats waar het koudemiddel wordt ingespoten is het koudste gedeelte van de koelplaat. Via een thermostaat, tegenwoordig redelijk standaard bij de meeste mobiele koelingen, kunnen wij de temperatuur van de koelplaat aflezen en instellen.

Maar welke temperatuur zie je nu op die thermostaat? In de mobiele koelingen van De Vene meten wij met de voeler van de thermostaat aan het einde van de leidingen in de koelplaat. Dus op de warmste plaats. De temperatuur die de thermostaat dan aangeeft is ook minimaal de temperatuur die de koelplaat heeft.

In onze service en reparatieafdeling komen wij regelmatig koelingen tegen waar de voeler geplaatst is bij het inspuitpunt of zelfs in de motorunit. Dit is de plaats waar koeling het koudst is. De temperatuur van de thermostaat zal hierdoor veel lager zijn dan de koelplaat in werkelijkheid is.

De Vene koelingen geven de werkelijke temperatuur aan, die de koelplaat ook heeft. Vraag bij de aanschaf van mobiele koelingen na hoe de temperatuur wordt gemeten en of de temperatuur die de thermostaat aangeeft ook de temperatuur van de koelplaat is.

Koelslang en reparatie

Koperen leiding
Dit dunne, holle koperdraad is een gevoelig onderdeel van de koeling. Het koudemiddel wordt onder enorm hoge druk door het smalle buisje geperst.
Het koper is flexibel, maar gedurende lang en intensief gebruik of bij een korte maar harde impact op de slang kan het koper breken. Een typische slangreparatie. Dit is precies de reden dat een goed gebruik van de koeling heel belangrijk is.

Rubberen buis, verstevigd
Dit is de buis om het koperdraad heen en heeft twee functies. Ten eerste komt het koudemiddel door deze slang weer terug van de koelplaat naar de koelmotor. Ten tweede werkt deze verstevigde buis als bescherming voor het koperdraad.

Stroomdraad en temperatuurmeter
Deze zorgen ervoor dat de temperatuur gemeten wordt op het warmste punt van de koelplaat en deze op het display wordt weergegeven. Ook de randverwarming van de koelplaat wordt door middel van dit stroomdraad gereguleerd.