Hart Island

Bronx, New York, Verenigde Staten

‘Anderhalve kilometer aan modder’ is hoe het eiland wordt genoemd door Amerikanen. Hart Island is een eiland in de staat New York, waar miljoenen mensen zijn begraven. Veteranen, doodgeboren baby’s, daklozen, aidspatiënten en nu ook coronapatiënten.

De overledenen die worden begraven op Hart Island zijn mensen waarvoor niemand zich heeft gemeld. Geen bekende nabestaanden, geen bekende familie, soms is zelfs de naam van de overledene niet bekend.

Voorheen werden de overledenen begraven door gevangenen van Rikers Island. Ze kregen dan een kleine vergoeding voor het begraven. Rikers Island is een eiland niet ver van Hart Island, waar gevangenen zitten die bijvoorbeeld een korte gevangenisstraf hebben gekregen, of nog in afwachting zijn van de uitspraak van de rechter. Inmiddels zijn de gevangenen vervangen door arbeiders met beschermende kleding.

Melinda Hunt zet zich in om zoveel mogelijk gegevens te achterhalen van de overledenen en daarmee eventuele nabestaanden te vinden. Er is een website voor de mensen die begraven liggen op Hart Island, waar op staat wat er bekend is van de overledenen. Bijvoorbeeld een naam, geschatte leeftijd, de datum van overlijden of uit welk ziekenhuis ze komen.

Normaal gesproken worden overledenen één tot een paar maanden in een mortuarium bewaard voordat ze worden begraven. Op dit moment is New York het epicentrum van het covid-19 virus, waardoor de mortuaria overvol raken. Daarom is besloten dat deze ‘onbekenden’ nu vaak maar 14 dagen mogen blijven. Dit is lastig voor mensen met familie in het buitenland, maar ook in andere staten van de Verenigde Staten die nu niet mogen reizen. Families krijgen soms de mogelijkheid om hun geliefde later over te plaatsen, maar dit kost veel geld. Deze overledenen worden dan in een apart graf gelegd, zodat ze later makkelijker terug te vinden zijn.

In Amerika kwam in het nieuws dat de parken in New York City misschien gebruikt zouden gaan worden voor de massagraven. Dit komt omdat dit wel het geval was bij eerdere pandemieën. Uiteindelijk is de bevolking gerust gesteld en zijn ze er van verzekerd dat de parken niet gebruikt gaan worden voor het begraven van coronapatiënten.

 

Hart Island, New York, Verenigde Staten van Amerika