Koninklijke grafkelder

Nagenoeg alle leden van de Nederlandse Koninklijke familie liggen begraven in de Nieuwe kerk in Delft. De grafkelders zijn niet toegankelijk voor publiek, vanwege de privacy van de koninklijke familie. Bijna niemand weet dus hoe de grafkelders er precies uitzien. De grafkelder wordt geïnspecteerd en bewaakt door de burgemeester van Delft.

De ingang van de grafkelder is gesloten met het wapen van Oranje-Nassau. In de steen staat: ‘Hier verwacht Willem I, de Vader des Vaderlands, de wederopstanding.’

Prinses Wilhelmina en prins Hendrik hadden beiden een ‘witte begrafenis’. Prinses Wilhelmina geloofde in de wederopstanding en wilde een open Bijbel op haar witte kist. Naast een witte kist kreeg ze een wit voertuig en witte bekleding van de paarden. Ook hun dochter prinses Juliana koos voor een witte uitvaart.